lauantai 23. maaliskuuta 2013

Zero Dark Thirty

Ohjaus: Kathryn Bigelow
Pääosissa: Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Jennifer Ehle, Mark Strong
(2012)

Syyskuun 11. päivän hyökkäysten jälkeen alkoi vuosikymmenen kestänyt ihmisjahti jossa Yhdysvallat yritti löytää Al Qaidan johtajan Osama bin Ladenin. Maya (Jessica Chastain) on yksi operaation osallistuvista CIA:n agenteista jonka pakkomielteinen sinnikkyys lopulta johtaa iskuryhmän Abbotabiin Pakistaniin taloon jossa Osama Bin Ladenin arvellaan piileskelevän.

Kathryn Bigelow jatkaa samalla linjalla kuin Oscarin hänelle tuottaneessa The Hurt Lockerissa. Ollaan Yhdysvaltojen sotatantereella pölyisissä ja meluisissa kaupungeissa, vankileireillä ja kliinisissä toimistoissa joissa asioiden kulusta päätetään. Elokuva on pitkä (2h 37min) ja alkaa melko verkkaisesti. Maya saapuu ensimmäiselle komennukselleen Pakistaniin jossa ollaan pian kuulustelemassa vankia käyttäen kaikkia mahdollisia keinoja. Kuulustelut seuraavat toisiaan ja silloin tällöin näytetään välähdyksiä terrori-iskuista joita tapahtui 2000-luvun varrella.

Elokuvan aikajana venyy vuodesta 2003 vuoteen 2011, mutta pitkästä pituudesta huolimatta en oikein saanut sellaista tunnetta että noinkin pitkälle ajalle jaksottunut. Maya säilyy samanoloisena ja näköisenä silloin kun häntä ylipäätään kuvissa näkyy. Kovinkaan pääosavetoinen tämä elokuva ei ole vaan kamera seuraa ajoittain pitkiäkin aikoja muita henkilöhahmoja ja tapahtumia. Ehkä tästäkin syystä Maya jäi kovin etäiseksi. Kuka hän on ja mistä tulee ja ennen kaikkea mikä motivoi hänet niin sinnikkäästi etsimään terroristeja keinoja kaihtamatta? Varmaan hahmon jättäminen historiattomaksi ja persoonattomaksi oli tietoinen valinta, mutta en tiedä pidinkö oikein siitä. Tietenkin myös kylmetti minut Mayalle että hahmo oli Hollywoodin tyyliin epäuskottavan hyvännäköinen ja kauniisti laitettu tilanteesta riippumatta.

Elokuvaa on kritisoitu sen kidutuskuvauksista ja jopa väitetty puoltavan kidutusta kuulustelumenetelmänä. Itse en tällaista elokuvassa nähnyt vaan kidutus näytettiin pikemmin vastenmielisessä valossa. Samaten rynnäkkö Bin Ladenin piilopaikkaan esitettiin mielestäni yllättävänkin kriittisesti. Erikoisjoukot koostuivat minun silmiin varsin rahvaanomaisista öykkäreistä eikä hyökkäyksen aikana tehtyjä tappoja ainakaan kovin ihannoiden esitetty. Ja näinhän se on, että oli kyseessä Bin Laden tai ei niin mikä ihme oikeuttaa hyökkäämään yöllä salaa vieraan maan siviilien kimppuun niin kuin tässäkin tehtiin, tavoitteena surmaaminen.

Oscar-ehdokkuudet:
Paras elokuva
Paras naispääosa - Jessica Chastain
Paras alkuperäinen käsikirjoitus - Mark Boal
Parhaat äänitehosteet - Paul N. J. Ottoson (jaettu voitto)
Paras leikkaus - Dylan Tichenor ja William Goldenberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti