tiistai 26. maaliskuuta 2013

Movie Monday #85 - Paras kotimainen

Movie Monday kysyy tällä viikolla mikä on sinun suosikkisi kotimaisista elokuvista?. Ja minähän vastaan koska kysymys on tällä kertaa itselleni todella helppo: Talvisota (1989), ilman pienintäkään epäröintiä.


Monet vannovat Tuntemattoman sotilaan nimeen, mutta minulle Talvisota on se elokuva jonka voisin katsoa jokaisena itsenäisyyspäivänä ikinä kyllästymättä ja joka kerta yhtä paljon liikuttuen. Pidän kaikesta tässä elokuvassa enkä pitkän miettimisenkään jälkeen keksi mitään kritisoitavaa mikä on minulle aika harvinaista. Tässä vaan toimii kaikki. Näyttelijät tekevät hienoa työtä, etunenässään Taneli Mäkelä jonka esittämässä Martti Hakalassa on rauhallista karismaa. Taistelukohtaukset ovat spektaakkelimaisia ja kuvaavat osuvasti sitä mahdotonta epäsuhtaa mikä sodan osapuolilla oli. Myös kotirintaman ja sodankäynnin vastakohtaisuus on onnistuttu tavoittamaan erinomaisesti, se miten juoksuhaudoissa ja korsussa olo on sellaista mitä ei kotona edes osaa kuvailla tai selittää. Lavastus ja puvustus on moitteetonta mikä on ensiarvoisen tärkeää tällaisessa epookkikuvauksessa. Kaiken kruunaa Juha Tikan musiikki joka on suomalaisen elokuvahistorian huippua. Itselleni eräs kaikkien aikojen paras kuulemani elokuvamusiikki vaikkei edes rajoituttaisi suomalaiseen elokuvaan.

Tässä vielä fiilistelyvideo elokuvan nähneille (sisältää spoilereita):


Lisää muualla:

3 kommenttia:

 1. Olen nähnyt tämän ja vaikuttava filmi, minusta Pohjanmaa on ehkä vielä parempi filmi. Kotimaisia filmejä on monia hyvä esim. Komisario Palmun erehdys, Hilman päivät, Postia pappi Jaakobille, Tuntematon Sotilas, ... :) Mutta Talvisota on hyvä filmi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjanmaata en olekaan nähnyt. Olen ollut tosin tietoinen että Talvisota tuohon Tuurin Pohjanmaa-sarjaan kuuluu.

   Komisario Palmut ovat kyllä hyviä kautta linjan, ja jos vielä vanhempiin mennään niin mieleeni on jäänyt Nyrki Tapiovaaran Varastettu kuolema (1938).

   Uudemmasta tuotannosta ei ole kyllä Louhimiehen voittanutta. Olen Postia pappi Jaakobille nähnyt, mutta jostain syystä sen hienous ei valjennut minulle.

   Poista
  2. Louhimiehen (muistaakseni) sarja Irtiottoja oli myös merkillepantava.

   Poista