tiistai 26. maaliskuuta 2013

Jahti (Jagten)

Ohjaus: Thomas Vinterberg
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp

Lucas (Mads Mikkelsen) työskentelee päiväkodissa, käy metsällä kaveriporukan kanssa ja riitelee ex-puolisonsa kanssa teini-ikäisen pojan huoltajuudesta. Kaikki muuttuu kun Lucasin parhaan ystävän Theon (Thomas Bo Larsen) pieni tytär Klara (Annika Wedderkopp) kertoo Lucasin tehneen jotain sopimatonta. Miten selviytyä kun oma yhteisö kääntää selkänsä ja ottaa ajojahdin kohteeksi?

"Hyvä elokuva, aika rankka tosin" totesi kassatyttö myydessään minulle lippua ja oikeassa oli. Näin tuoreeltaan elokuvan nähneenä tekisi mieli sanoa että itse asiassa niin hyvä, että tämä oli paras elokuva minkä olen toistaiseksi tänä vuonna nähnyt. Mikään hyvänmielen elokuva ei ole tosiaan kyseessä. En tiedä onko elokuvan tanskalaisuudella ja Vinterbergin Dogma-kytköksellä jotain osaa asiaan, mutta ajoittain elokuvan ahdistavuudesta tuli mieleen toisen tanskalaisohjaajan Lars von Trierin elokuva Dogville (2003). Se on ehkä inhottavin elokuva minkä olen ikinä nähnyt, mutta samalla myös yksi vaikuttavimmista ja jotain samaa vivahdetta oli tässä Jahdissa.

Jos vähän aikaa sitten kirjoittaessani Mamasta mainitsin jotain hyvistä lapsinäyttelijöistä niin kyllä tähän elokuvaan oli lapsirooliin löydetty vielä suurempi helmi. Jotain kertonee se että lopputeksteissä oli Annika Wedderkoppin nimi nostettu pääosan esittäjien joukkoon nimipaikalle niin näkyvästi mitä harmittavan harvoin näkee vaikka lapsinäyttelijä olisi tehnyt yhden elokuvan merkittävimmistä rooleista. Wedderkopp oli roolissaan todella luonteva vaikka Klaran hahmossa joutui hyvin hankalia tunnetiloja esittämään vaikeissa kohtauksissa. Mads Mikkelsen myös loisti tietenkin vaikka välillä mietin oliko hän liian hollywoodtähtimäinen muiden melko arkisen näköisten näyttelijöiden joukossa.

Vaikka tässä elokuvassa ei nyt ollutkaan siitä kysymys niin olen monesti miettinyt, että pedofiilin kohtalo on aika traagista myös henkilölle itselleen ja olisi mielenkiintoista jos joku elokuvantekijä uskaltaisi tarttua tuohon aiheeseen. Jos ja kun asia on niin ettei seksuaalisuuttaan voi muuttaa niin onhan vastuuntuntoisella pedofiilillä edessään elämänmittainen abstinenssi houkutusten keskellä. Elokuvista tulee mieleen oikeastaan vain Little Children (2006) jossa asiaa on kosketeltu edes vähän sinnepäin.

Lisää muualla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti