lauantai 2. maaliskuuta 2013

Pilvikartasto (Cloud Atlas)

Ohjaus: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Pääosissa: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon, Hugh Grant, Jim Broadbent, Ben Whishaw, James D'Arcy
(2012)

Menneisyys ja tulevaisuus. 1849, 1936, 1973, 2012, 2144 ja 106 talvea Kaatumisen jälkeen. Kuusi vuotta ja kuusi tarinaa. Ihminen ja ikuisuus. Mikään mitä yksi ihminen tekee ei ole kuin yksi pieni pisara rajattomassa valtameressä, mutta muutakaan meri on kuin valtava määrä vesipisaroita?

Joidenkin elokuvien näkemistä sitä odottaa enemmän kuin toisten. Pilvikartasto kuului minulle niitten odotettujen joukkoon. Intoa hieman himmensi se etten ole Wachowskin sisarusten suuri fani, mutta tällä kertaa odotus palkittiin.

Samojen näyttelijöiden käyttäminen eri ikäisten, eri rotua ja eri sukupuolta olevien henkilöiden esittäjinä voi jakaa mielipiteitä  mutta minua tämä ei lievästä koomisesta efektistä huolimatta häirinnyt vaan se sopi elokuvan hieman epätodelliseen luonteeseen. Näyttelijäkaartista ei kukaan mielestäni ollut selvästi yli muiden tai flopannut pahasti, mutta erityisesti itseäni miellytti nähdä Ben Whishaw pitkästä aikaa isommassa roolissa. Hänen kohtauksissaan omaa aikaani tosin hukkaantui sen miettimiseen, että missä ihmeen elokuvassa olen hänen ennen nähnyt ja vasta elokuvista kotiuduttuani keksin - Parfyymi! (Note to self: katso elokuva uudelleen)

Vaikka Pilvikartaston kantavana teemana on eri aikojen tarinoiden kytkeytyminen toisiinsa niin minusta tarinat toimivat myös täysin erillisinä ja sidokset oli ripoteltu puolipiiloon tarkkaavaisen katsojan huomattavaksi. Jokaisessa tarinassa oli oma vetovoimansa, mutta itse huomasin tykästyväni eniten siihen kaikkein kauimmaksi kurottuvaan maailmaan eli tulevaisuuteen suuren tuhon jälkeen. Melko tyypillisen apokalyptisen kivikauden tarinassa viehätys piili erityisesti mielenkiintoisessa kielessä jolla tätä aikaa elävät kommunikoivat. Voin kyllä myöntää, että itse tuli tässä kohtaa tukeuduttua myös tekstityksiin joissa niissäkin oli melko onnistuneesti tavoitettu puheen tyyli.

Ei Pilvikartasto minun suosikkielokuvieni joukkoon nyt mene, mutta kyllä tämä Wachowskien tuotoksista ainakin Matrixien jälkimmäiset osat voittaa. Vieläkin puistattaa kun mietin miten katastrofaalisesti mokasivat sen trilogian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti