perjantai 9. elokuuta 2013

Spring Breakers

Ohjaus: Harmony Korine
Pääosissa: Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Selena Gomez, Rachel Korine, James Franco
(2013)

Girls just wanna have fun! Collegessa opiskelevat Candy, Brit, Faith ja Cotty (Hudgens, Benson, Gomez, Korine) ovat kyllästyneitä tasapaksuun elämäänsä ja lomalle on pakko päästä nuorison kansoittamaan Floridaan, jossa aurinko paistaa ja biletys jatkuu ympäri vuorokauden. Rahoituspuoli järjestyy kätevästi ryöstämällä paikallinen kuppila. Lomanvieton äityessä villiksi, Alien (Franco), rap-artisti ja tosigangsteri ottaa tytöt siipiensä suojaan ja loma saa uuden käänteen. Spring break forever!

Kuluipas oman lomanvieton takia ennätyspitkä aika ennen kuin sain tästä elokuvasta alettua postausta kirjoittamaan. Näin tämän jo heinäkuun puolella, joten aivan tuoreessa muistissa elokuva ei enää ole.

Spring Breakers on samaistettu Sofia Coppolan The Bling Ringiin ja kyllähän näissä elokuvissa paljon samaa on. Omalta kohdaltani ainakin se on yhteistä, että en oikein tajunnut tämänkään elokuvan pointtia. Jos tämä koitti kritisoida nuorison huh-hah-hei elämää, joka kumisi tyhjyyttä ja arvojen puutetta, niin kritiikki meni minulta vielä enemmän ohi kuin Coppolan elokuvan tapauksessa. Pikemmin minulle tuli vähän kiusaantunut olo katsellessani puolialastomien kauniiden nuorten kännäystä ja sekoilua huumeiden kanssa, enkä voinut olla miettimättä, että missä menee raja ihannoinnnin ja ironian (jos tämä siis sitä oli) välillä?

Taiteellisuutta elokuvaan oli selvästi haettu toistamalla samoja repliikkejä ja samoja kohtauksia, sekä leikkamaalla useampaa eri kohtausta samaan jatkumoon, mutta ei oikein uponnut minuun tuokaan. Se tuntui jotenkin turhalta erikoisuuden tavoittelulta, liialta yritykseltä massasta poikkeamisesta ja sen alleviivaamiselta, että tämä on nyt taiteilijan tekemä elokuva.

James Franco veti huippuroolin, vaikkakin vähän vaikutti ettei kaverin pokka meinannut ihan koko aikaa pitää ja olihan hänen hahmonsa melko överiksi heitetty. Tyttöset nyt olivat tyttösiä ja ei tämä minusta niin kova irtiotto Selena Gomezilta ollut kiltin tytön roolista mitä on mediassa julistettu. Hänhän oli tässäkin se kiltti tyttö, joka vain hetken yritti olla jotain muuta.


Linkit:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti