sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

The Bling Ring

Ohjaus: Sofia Coppola
Pääosissa: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Claire Julien, Taissa Farmiga
(2013)

Marc (Israel Broussard) joutuu vaihtamaan koulua tullessaan erotetuksi liiallisten poissaolojen takia. Uudessa koulussa hän tutustuu pian Rebeccan (Katie Chang) johtamaan tyttöporukkaan, jonka elämä täyttyy juhlimisesta julkkispiirien laitamilla. Rebecca on huomannut miten huonosti rikkaat suojaavat omaisuuttaan ja huomatessaan Paris Hiltonin olevan poissa kaupungista, Rebecca saa Marcin mukaansa murtautumaan Hiltonin asuntoon. Tästä alkaa murtosarjojen kierre, jonka suorittajia media alkaa kutsua Bling Ringiksi.

Olen pitänyt Sofia Coppolan aiemmista elokuvista, joten odotukset tätäkin kohtaan olivat jonkinlaisella tasolla, vaikka aihe ei nyt välttämättä niin paljoa kiinnostanut.

Elokuvan alkupuoli oli suorastaan pitkästyttävä ja ihmettelin mitä Coppola haluaa oikein kertoa kuvaamalla hyvin toimeentulevien teinien jatkuvaa bilettämistä ja syrjähyppyjä rikollisiin tekoihin. Kai tämän jonkunlaista satiiria pitäisi olla ja kritiikkiä julkkiselämäntapaa ja sen seuraajia kohtaan, mutta miksi kuvauksesta puuttuu se terä mikä siihen vaadittaisiin sanoman kirkastamiseksi? Loppua kohti ote terävöityi ja varsinkin Emma Watson sai tilaa tuoda näyttelijäntaitojaan komediallisissa kohtauksissa.

En ole nähnyt nyt samoihin aikoihin ilmestynyttä Harmony Korinen elokuvaa Spring Breakers (2013), johon tätä on verrattu, mutta hänen aiemmin käsikirjoittamansa Kids (1995) ja Ken Park (2002) tulivat minulle kyllä mieleen saman tyylilajin edustajina. Inhorealistista kuvausta nuorista joiden elämä kumistelee tyhjyyttään ja joilla ei tunnu olevan mitään käsitystä siitä mikä on oikein ja väärin. Kaikki on vaan haahuilua ympäärinsä etsimässä mielihyvää milloin mistäkin.

Ilahduttavaa The Bling Ringissä on se, että pääosiin on otettu ihan tuoreita kasvoja Emma Watsonia lukuunottamatta. Katie Chang oli varsin ihastuttava, vaikka hänen roolihahmonsa Rebecca huokuikin herttaisen pinnan alta kylmyyttä ja piittaamattomuutta. Mielenkiintoista on myös, että Paris Hilton oli antanut asuntonsa elokuvantekijöiden käyttöön, koska sen perusteella ei kyllä hänestäkään järin positiviista käsitystä saa. Tosin imago itseriittoisena bimbona taitaa kuulua Hiltonin laskelmoituun julkisuuskuvaan.

Linkit:1 kommentti:

  1. Olen Coppolan elokuvista nähnyt muistaakseni vain Marie Antoinetten, josta pidän edelleen kovasti. Myös Emma Watsonin takia haluaisin nähdä elokuvan.. En sitten tiedä aiheuttaako aihe myötähäpeää tai ahdistusta.

    VastaaPoista