sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Nawal El Saadawi: Nainen nollapisteessä

Arabiankielinen alkuteos: Imra'a 'ind Nuqtat al-Sifr
(1975)

Nainen nollapisteessä on vahva kaunokirjallinen kannanotto naisen asemasta arabiyhteiskunnassa. Nainen nimeltä Firdaus kuvaa koskettavalla tavalla elämäänsä pienessä kylässä, epäonnistunutta avioliittoaan sekä ajautumistaan prostituutioon. Firdaus tuomitaan kuolemaan parittajansa tappamisesta. Ennen teloitustaan hän puhuu vankilan psykiatrille, kirjan kirjoittajalle. Nainen nollapisteessä on ollut kielletty monissa Lähi-idän maissa, myös kirjailijan kotimaassa Egyptissä.

Sainpa käytettyä uskomattoman kauan tämän lyhyen kirjan (138 s.) lukemiseen. Taisin lukea jo pari viikkoa sitten kirjan ensimmäisen osan, jossa Nawal El Saadawi kertoo kuinka tutustui kirjan päähenkilöön. Sen jälkeen kirja on sitten lojunut yöpöydällä odottaen sitä, että tarttuisin siihen uudestaan, mutta asiapitoisemmat tekstit ovat viime aikoina saaneet jopa iltalukemisenani etusijan.

Eilen sitten vihdoinkin aloin uudestaan lukemaan tätä kirjaa ja luinkin sen sitten yhdellä kertaa loppuun.Jotain kumman kiinnostavaa ja kiehtovaa on näissä arabimaiden naisten "kauhutarinoissa" siitä millaista elämä on täysin alistettuna. Tässä kirjassa ei kuitenkaan päähenkilön elämä ollut niin rankka miksi sitä ennakkoon takakannen perusteella arvelin. Tuntui, että Firdaus kuitenkin omilla valinnoillaan vaikutti aktiivisesti siihen millaiseksi hänen elämänsä muodostui.

Kovin tympeän yksipuolisen kuvan kirja maalasi miehistä. Kaikki miehet ovat pahoja. Piste. Kieltäydyn kyllä uskomasta, että edes arabimaailmassa kaikki miehet kohtelisivat naisia riistettäväni esineinä, vaikka toki tietenkin yleinen asenneilmasto vaikuttaa siihen millaista kohtelua pidetään ylipäätään sopivana. Jos yleinen käytösmalli on jotain, niin vaatii todella paljon rohkeutta toimia toisella tavalla vaikkei tuota mallia pohjimmiltaan hyväksyisikään.

Firdauksesta huokuva hurja voima on kuitenkin se mikä minulle jäi kirjasta päälimmäisenä mieleen. Se miten voittamaton voi olla kun asettautuu sääntöjen ulkopuolelle välittämättä enää edes hengestään. Mitä keinoa kenelläkään on enää nujertaa henkilö, joka ei enää alistu uhkailuun seurauksista piittaamatta?

LinkitEi kommentteja:

Lähetä kommentti