keskiviikko 14. elokuuta 2013

Puhdistuksen yö (The Purge)


Ohjaus: James DeMonaco
Pääosissa: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Adelaide Kane, Rhys Wakefield
(2013)

Tulevaisuuden Yhdysvalloissa James Sandin (Hawke) myy turvajärjestelmiä, joilla kunnolliset kansalaiset  - ja ne vähemmänkin kunnolliset - saavat bunkkeroitua kotinsa Puhdistuksen yön koittaessa. Puhdistuksen yönä kaikki rikokset ovat sallittuja ja apua on turha odottaa hätänumerosta tai poliisilta. Sandinin perheen Puhdistuksen yö saa tavanomaisesta poikkeavan käänteen, kun perheen poika (Burkholder) päästää hädässä olevan muukalaisen, joka koittaa paeta häntä jahtaavaa joukkiota.

Dystopista maailmankuvaa tarjoavista elokuvista ei tosiaan ole tällä hetkellä puutetta. Vaikka lajityyppi kuuluukin suosikkeihin, niin nyt taitaa käydä niin, että osaa jää ihan suosiolla välistä, koska liika on liikaa. Tämä Puhdistuksen yö valikoitui katsottavaksi älyttömältä tuntuvan ideansa takia, ja siksi ettei ole ihan niin mega-blockbuster kuin nuo muutama muu teattereissa pyörivä.

Aika lailla oli tutunnäköistä kuvastoa otettu elokuvaan mukaan (erityisesti The Strangers (2008) tuli vahvasti mieleen), mutta jossain siellä kaiken alla oli myös sanomaa. Ilmeisesti tämän suoremmin ei rapakon takana pysty järjettömiä aselakeja vastaan lyömään, koska elokuvan idea tosiaan oli aika mielikuvituksellinen lähtökohdiltaan. Siis millä ihmeen tavalla rikosten salliminen vuorokaudeksi voisi oikeasti vähentää rikollisuutta? Tuntui ettei elokuvan henkilötkään oikein ymmärtäneet sitä ja asia sivuutettiin kiusaantunesti kun perheen poika yritti vähän ottaa asiaa puheeksi.

Elokuva oli ihan katsottava mielestäni, mutta aika huonosti siinä oli onnistuttu jännitystunnelmaa rakentamaan. Painostavan jännittävät kohtaukset loistivat poissaolollaan ja niitä tämäntyyppisessä elokuvassa olisi nyt kaivannut jos jotain. Nyt henkilöhahmojen haahuilua ympäriinsä pystyi mukavasti katsomaan, ilman että olisi ollut pienintäkään tarvetta puristaa käsiä penkin reunaan. Hyytävin elementti elokuvassa oli Rhys Wakefieldin esittämä pahisten johtaja, joka oli överiksi vedetystä näyttelemisestä huolimatta aika inhan tuntuinen hahmo.

Linkit:1 kommentti:

  1. Puhdistuksen yö käväisi elokuvateatterissa, mutta jätin katsomatta, kun arvelin, ettei se tarjoa mitään uutta. Välillä en pysty muuta kuin ärsyyntymään, kun dystopia-elokuvassa ei ole kunnon ideaa tai psykologista otetta. Pelkkä toiminta tai näyttävä maailman kuvaus ei riitä. Päättelin kuitenkin arviostasi, ettei tämä ihan ala-arvoinen ole ja sen voisi katsoa sitten kun päätyy dvd:lle.

    VastaaPoista