lauantai 16. helmikuuta 2013

Mestari (The Master)

Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams
(2012)


Toinen maailmansota loppuu ja sodassa ollut Freddie Quells (Joaquin Phoenix) jää tuuliajolle. Mieli järkkyy, omatekemät juomasekoitukset maistuvat eikä mies saa työpaikkojaan pidettyä. Eräällä kännireissulla Freddie harhautuu iloisen seurueen kansoittamaan laivaan. Seurue osoittautuu uskonlahkoksi jonka johtaja Mestari (Philip Seymor Hoffman) ottaa Freddien siipiensä suojaan ja miesten välille kehittyy erikoislaatuinen riippuvuussuhde.

Jos jotain niin kysymyksiä tämä elokuva ainakin herättää. Noin ensi alkuun olisi kiinnostavaa tietää mistä tämä elokuva oikeastaan kertoi? Ei Paul Thomas Anderson ole aiemmissa elokuvissakaan päästänyt katsojia aina helpolla mutta nyt aletaan olla davidlynchmäisissä sfääreissä hämäryyden suhteen. Mistä ihmeestä oli oikein "The Cause" lahkossa kyse? Mitä oli meneillään Mestarin perheessä? Mikä oli nykyistä, mikä mennyttä, mikä kuvitelmaa, mikä totta? Mitä kaikkea jätettiin näyttämättä? Mitä Mestari oikein haki Freddiestä? Oliko Mestaria oikeasti olemassa? Oliko Freddiä oikeasti olemassa? Oliko kaikki vain Freddien houruista unta?

Rehellisyyden nimissä osasin kyllä jo ennakkoon arvata ettei tämä elokuva ole ehkä minun juttuni, koska Andersonin muutkin elokuvat ovat vähän ohi menneet. Menin tämän katsomaankin oikeastaan vain siksi, että tapanani on ollut katsoa kaikki pääkategorioiden Oscar-ehdokkuuksia saaneet elokuvat. Ehdokkuuden on tänä vuonna saanut koko elokuvan päänäyttelijäkaarti ja kerrankin voi sanoa, että täysin ansiosta. Vaikka elokuva nyt muuten olikin varsin vaikeaselkoinen niin harvoin kiinnittää yhtä paljon huomiota loistavaan näyttelijätyöhön kuin Mestarissa. Joaquin Phoenixin näyttelijätyö on niin voimakas että lähes unohtaa miehen olevan Joaquin Phoenix ja Philip Seymor Hoffmankin on onnistunut pahimmat maneerinsa karistamaan. Amy Adams ei myöskään jää varjoon vaan onnistuu ottamaan sivuroolistaan kaikki irti.

Oscar-ehdokkuudet:
Paras miespääosa - Joaquin Phoenix
Paras miessivuosa - Philip Seymour Hoffman
Paras naissivuosa - Amy Adams

Google: The Master 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti