torstai 21. helmikuuta 2013

Lento (Flight)

Ohjaus: Robert Zemeckis
Pääosissa: Denzel Washington, Kelly Reilly, Bruce Greenwood, Don Cheadle, John Goodman
(2012)

Matkustajakone joutuu vaikeuksiin ja sen kapteeni Whip Whitaker (Denzel Washington) pelastaa koneen lähes varmalta tuholta nopeilla päätöksillä ja taidokkaalla toiminnalla. Kapteeni ylennetään julkisuudessa sankariksi, mutta onnettomuustutkintalautakunnan alkaessa tutkia tapahtumia ilmenee ettei kaikki ole siltä miltä se näyttää. Taloudellisten intressien ajamassa maailmassa kaikki kuitenkin voidaan yrittää painaa villaisella, jopa se että on matkustajakoneen ohjaimissa tukevassa humalassa ja kokaiinin piristämänä.

Luulin menneeni katsomaan elokuvaa lentokoneonnettomuudesta ja sen tutkimuksista jossa sankariviitan ylleen saanut kapteeni joutuu ajojahdin kohteeksi sekä siitä miten julkinen mielipide vaihtuu ylistyksestä noitavainoiksi. Olin väärässä. Tämä olikin AA-kerhon valistuselokuva. Niin riipaisevasti ja todentuntuisesti alkoholin viemää miestä kuitenkin kuvattiin että valistuksenomaisuuden pystyi antamaan anteeksi. Whip Whitakerin rimpuilu elämässä oikean ja väärän välillä ei voi jättää kylmäksi ainakaan mikäli on omassa elämässään joutunut alkoholismin kanssa kasvokkain. Mikäli ei, saattaa Whitakerin käytös tuntua järjettömältä ja jopa epäuskottavalta.

Robert Zemeckisin ohjaushistoriasta löytyy monia menestyselokuvia (Paluu tulevaisuuteen, Forrest Gump, Ensimmäinen yhteys) mutta näin synkkäsävyistä elokuvaa ei hän ole aiemmin tainnut tehdä. En yllättynyt kovinkaan paljon kun elokuvan jälkeen sain selville, että Zemeckis on itse toipuva alkoholisti, niin omakohtaiselta kerronta vaikutti. Onnistuneesta alkoholismin kuvauksesta huolimatta, täydellinen elokuva ei ollut kyseessä. John Goodmanin esittämä humoristinen huumekauppias tuntui kuin eri maailmasta tipahtaneelta ja suorastaan pilasi kohtauksia jossa esiintyi. Myös romanssi ex-narkomaanin (Kelly Reilly) kanssa tuntui turhalta ja päälle liimatulta.

Kaiken kaikkiaan tämä elokuva jäi kyllä mieleen pyörimään ja pyörii siellä varmaan vielä pitkään, joten  tavoitteeseensa se minun kohdallani taisi päästä.

Oscar-ehdokkuudet:
Paras miespääosa - Denzel Washington
Paras alkuperäinen käsikirjoitus - John Gatins

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti