torstai 31. lokakuuta 2013

Captain Phillips

Ohjaus: Paul Greengrass
Pääosissa: Tom Hanks, Barkhad Abdi
(2013)

Kun merirosvot kaappaavat amerikkalaisen rahtilaivan Somalian rannikolla, joutuu Kapteeni Phillips (Tom Hanks) joutuu tukalaan tilanteeseen. Yhtä tukalaksi käy pian kappaajien rooli kun amerikkalaisten pelastusjoukot saapuvat paikalle. Kaappareiden johtajan (Barkhad Abdi) täytyy päättää kuinka pitkälle voi mennä yhä epätoivoisemmaksi käyvässä tilanteessa.

Paikallinen valtalehti Kaleva kirjoitti sen verran suosiollisen arvion tästä elokuvasta, että kiinnostuin, kun arvion luin aamukahvia juodessani.

Pidin elokuvan aihepiiriä sinänsä melko mielenkiintoisena, vaikka siinä ei olisi edes mitään kaappausta tapahtunut. Rahtilaivat eivät pahemmin elokuvissa seilaile, mutta tässä sai kurkistaa sen maailmaan takahuoneeseen, suurin satamiin ja merelle liikuttamaan kontteja, joiden kautta suuri osa käyttämistämme tavaroista kulkeutuu meille maailmalta. Tom Hanksina tosin kannattaisi välttää logistiikka-alalla työskentelyä, mies kun tuntuu aina ajautuvan vaikeuksiin kuljetuspuuhiin lähtiessään (Cast Away (2000)).

Ohjaaja Paul Greengrass oli onnistunut luomaan todella kovan intensiteettiin elokuvaan, jonka jokainen juonenkäänne oli periaatteessa selvä ja ennalta-arvattava senkin takia, että se perustuu tunnettuun tositapaukseen. Katsojana huomasin jännittäväni ja pulssin nousevan, vaikka tiesin mitä tulee tapahtumaan. Tälläisen latauksen aikaansaamisesta saa kyllä moni muu elokuvantekijä olla kateellinen.

Somalimerirosvojen rooliin oli otettu joukko amatöörejä, tai näin olin ainakin käsittävinäni kun elokuvan taustatietoja luin jälkikäteen. Merirosvot olivat melko hurja ilmestys kaiken kaikkiaan, ryysyläisiä joilla ei ole mitään menetettävää ja joiden arvaamattomaan käytökseen jatkuvalla khatin pureskelulla lie myös osuutta. Hyvin todentuntuiseksi oli saatu köyhän ja rikkaan maailman kohtaaminen, eikä ratsuväen saavuttua paikalle oikein enää tiennyt kenen puolella tässä kuuluisi olla.

Hyvä elokuva tämä oli, mutta en tiedä oliko nyt niin hyvä mitä kriitikoiden lähes yksimielisestä suitsutuksesta voisi päätellä. Toki taidokkaiden käsien aikaansaama, mutta loppupuolella alkoi tuntua hieman pitkiteltyä ja tältä osin elokuva olisi kaivannut vähän napakoittamista.

Linkit:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti