tiistai 2. huhtikuuta 2013

Les Misérables

Ohjaus: Tom Hooper
Pääosissa: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter
(2012)

Jean Valjean (Hugh Jackman) pääsee ehdonalaiseen vapauteen pienestä rikoksesta saamastaan 19 vuoden vankilatuomiosta. Menneisyys tuomittuna vankina vaikeuttaa Valjeanin pääsyä ansionsyrjään kiinni ja hän päätyy vaihtamaan henkilöllisyyttään. Useita vuosia myöhemmin Valjean törmää hänet vapauttaneeseen Javertiin (Russell Crowe) joka on järkähtämätön uskossaan siihen ettei rikollinen voi koskaan muuttua. Valjean pakenee edelleen kunnes monta vuotta myöhemmin hänen tiensä kohtaa jälleen Javertin kanssa kuohuvassa Pariisissa.

Olen odotellut, että Les Misérables tulisi päivänäytöksiin jotta sen pääsisi edes vähän edullisemmin katsomaan ja tänään tuli tuo päivä. En ollut erityisen kiinnostunut elokuvasta, mutta kun on tämä päähänpinttymä että pitää kaikki pääkategorioiden Oscar-ehdokkuuksia saanet elokuvat nähdä niin ei voinut tehdä poikkeusta tämänkään kohdalla.

Jostain tuntemattomasta syystä Les Misérables -musikaali on tuntunut aina erityisen vastenmieliseltä vaikkei minulla ole mitään musikaaleja vastaan noin yleisesti enkä ole tätä musikaalia edes nähnyt. En ole myöskään lukenut Victor Hugon kirjaa Kurjat ja olen nyt  Les Miserablés elokuvan arvostelujen lukemista tietoisesti vältellyt että yli kaksi ja puolituntisessa elokuvassa olisi edes jotain kiinnostavaa kun tarina ei ole täysin tuttu.

En oikein päässyt ennakkoluuloistani elokuvan aikana. Huikean näyttävä elokuva kyllä oli, mutta mietin vain, että helppoahan se on jos rahaa on laittaa produktioon. Näyttelijät olivat hyviä ja minun korviini heidän laulutaitonsa oli aivan riittävä. Parempi se noin oli kuin niin, että joku ammattilaulaja olisi käynyt ääniraidalle laulamassa ja näyttelijä vain aukoisi suutaan niin kuin joskus takavuosina oli tapana menetellä. Musiikkikohtaukset oli toteutettu spektaakkelimaisen mahtipontisesti vaikka myös sitä toista puolta oli, mitäänsanomatonta vuorosanojen lauleskelua, vaikka tällehän ei elokuvantekijät paljon voi jos musikaali näin menee.

Se mikä minulle jäi vähän puuttumaan oli tunne. Että tarina olisi koskettanut. Että olisi jollain tapaa kiinnostanut mitä hahmoille tapahtuu. Meno oli jotenkin hajutonta ja mautonta. Sellaista että nyt yritetään tehdä oikein hieno ja koskettava elokuva, katsokaa kaikki! Elokuvan loppupuoli varsinkin oli oikein tuskaisen puuduttavaa kun omasta mielestäni tarinan kiinnostavin osa oli saatu päätökseen ja sitten vielä piti vielä istua penkissä katsomassa loput. Ihan loppuun oli onneksi saatu vielä rakennettua ehkä elokuvan hienoin kohtaus, joten siinä mielessä istuminen palkittiin.

Oscar-ehdokkudet:
Paras elokuva
Paras miespääosa - Hugh Jackman
Paras naissivuosa - Anne Hathaway (voitto)
Paras kappale - "Suddenly"
Paras äänitys - Andy Nelson, Mark Paterson ja Simon Hayes (voitto)
Paras lavastus - Eve Stewart ja Anna Lynch-Robinson
Paras maskeeraus ja hiukset - Lisa Westcott ja Julie Dartnell (voitto)
Paras puvustus - Paco Delgado

Linkit:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti