maanantai 29. huhtikuuta 2013

Olympos on valloitettu (Olympus Has Fallen)

Ohjaus: Antoine Fuqua
Pääosissa: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman
(2013)

Traagisten tapahtumien seurauksena Mike Banning (Gerard Butler) menettää toimensa Yhdysvaltain presidentin (Aaron Eckhart) turvamiehenä. Kun Valkoinen talo joutuu hyökkäyksen kohteeksi, lähtee Banning vaistomaisesti apuun. Pian hän huomaa olevansa ainoa henkiinjäänyt jolla on mahdollisuus pelastaa presidentti koko maan turvallisuutta uhkaavasta tilanteesta.

Koitin kovasti miettiä, mutta mieleeni ei tullut yhtään näin puhdasveristä toiminta/jännityselokuvaa jonka olisin käynyt oikein elokuvateatterissa katsomassa. Aina on tähän tyylilajiin viittaavissa elokuvissa vähintään pieniä scifi-elementtejä ollut jotta ne ovat saaneet kiinnostukseni heräämään. Tästä elokuvasta kiinnostuin kun näin trailerin joka sai minut naurahtelemaan ja puistelemaan päätään - ihanko tosissaan on tälläinen elokuva tehty?

Tätä tuntuu oudolta edes sanoa, mutta pidin elokuvasta ja aika paljon pidinkin. Juuri sopivan viihdyttävää rymistelyä, joka kaikista ennalta-arvattavista juonikuvioista huolimatta onnistui tuottamaan ajoittain myös jännityksen tunteita. Ylen sivuilla arvostelija kutsuu tätä "ryppyotsaiseksi toimintapläjäykseksi", mutta en itse en voi olla ajattelematta, että kaikkien tuttujen elementtien mukaantuomisen taustalla pilkahtelee myös pienissä yksityiskohdissa näkyvää huumoria ja päännyökkäyksiä lajityypin kliseitä kohti. Kuten - mitä käykään koiralle?

Väkivaltaa elokuvassa ei ole ollenkaan säästelty. Sitä oli jopa yllättävän paljon ja väkivalta oli yllättävän graafista. Ei puhettakaan siististi pinoon kaatuvista pahiksista vaan veri purskahteli kun ihmiset ottivat osumaa ja suurimmat tappioluvut tulivat ns. hyvien puolella. Pääpahiskin oli oikein tyylikkäästi rakennettu ja minun makuun coolimpi kuin elokuvan päähenkilö.

Pidin myös siitä miten isompiin rooleihin oli otettu kolme keski-ikäistä miesnäyttelijää (Gerard Butler, Aaron Eckhart ja Dylan McDermott), joiden voisi jonain toisena päivänä kuvitella kilpailevan samasta roolista, niin jotenkin samanoloisia kyseiset herrat mielestäni ovat. Morgan Freeman teki sen saman roolin jonka hän näyttää nykyisin tekevän elokuvasta toiseen. Alan jo oikeasti vähän kyllästyä - eikö joskus jo voitaisi käyttää jotain muuta näyttelijää? Ehkä tähän vaikutti sekin, että myös hän esiintyi myös elokuvaa ennen tulleessa Now You See Me -elokuvan trailerissa hyvin samanoloisessa roolissa. Kiinnostavalta elokuvalta vaikutti muuten tuokin.

Niin jenkkipatriotismia tässä elokuvassa oli kanssa, mutta koska olen nähtävästi päättänyt pitää lähes kaikesta tässä elokuvassa, niin sekin oli minun mielestäni hieman itseironisesti kuvattu. Mitä muuta voisi olla hulmuavan tähtilipun nostaminen salkoon paatoksellisten "God bless Americ" kaikuessa taustalla?

Linkit:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti