maanantai 1. huhtikuuta 2013

Missä kuljimme kerran (Där vi en gång gått)

Ohjaus: Peter Lindholm
Pääosissa: Jessica Grabowski, Jakob Öhrman, Andreas af Enehjelm, Oskar Pöysti
(2011)

Lucie (Jessica Grabowski), Eccu (Jakob Öhrman) ja Cedi (Oskar Pöysti) ovat varakkaan kaupunkiporvariston nuorta sukupolvea 1900-luvun alun Helsingissä. Pitkän sillan toisella puolella työläiskaupunginosassa kasvaa Allu (Andreas af Enehjelm). Suomi itsenäistyy, mutta sitä seuraa pian kansalaissota jossa raakuuksia tehdään niin punaisten kuin valkoisten riveissä. Sodan päätyttyä Helsinki kansainvälistyy mutta huvinpitoon luo synkän varjonsa äärioikeiston nousu Lapuan liikkeen muodossa. Elämä vie välillä päähenkilöitä eri suuntiin ja välillä yhdistää. Lucien, Eccun, Cedin ja Allun tarinaa seurataan aina vuosisadan alusta toista maailmansotaa edeltäviin vuosiin.


Kuvat Finnkinon sivulta

Luettuani muutama viikko sitten Missä kuljimme kerran kirjana huomasin parin vuoden takaisen filmatisoinnin olevan Kotikatsomossa katsottavissa tv-sarjana. Ensimmäiset kolme jaksoa katsoin pari viikkoa sitten ja toiset kolme jaksoa nyt pääsiäisen aikaan.

Elokuvantekijöillä on aina suuri haaste edessään kun kirja pursuilee henkilöhahmoja ja tarina sijoittuu useamman vuosikymmenen ajalle kuten Missä kuljimme kerran. Joskus sovituksessa onnistutaan ja joskus ei. Tämä menee minun kohdallani tuohon jälkimmäiseen ryhmään. Yritystä ei periaatteessa puutu. Lavasteisiin ja puvustukseen on käytetty vaivaa jotta saataisiin aikaan vuosisadan alun tunnelma, mutta useissa kohtauksissa minulle tuli sellainen tunne, että siinä nyt näyttelijät seisovat lavasteissa sanomassa vuorosanojaan sen sijaan että olisin kokenut heidät oikeina henkilönä oikeassa ajassa. Huomio kiinnittyi pieniin häiritseviin yksityiskohtiin kuten aivan liian puhtaisiin vaatteisiin työläisillä ja maisemia oli jostain syystä rakennettu vanhan ajan matte-maalausten tyyliin mikä ei minusta toiminut ollenkaan vaan oli vain häiritsevää.

Sarja kuitenkin parani loppua kohti. Alkupuoli oli nimittäin niin tuskaista katsottavaa, että mietin viitsinkö katsoa edes loppuun, mutta nyt nämä viimeiset kolme jaksoa menivät vaivattomasti. Osittain syynä on varmasti ainakin se, että näyttelijät olivat sopivamman ikäisiä rooleihinsa. Aluksi he olivat nimittäin aivan liian vanhoja ja mielestäni olisi ollut onnistuneempi ratkaisua toisia näyttelijöitä silloin kun henkilöt olivat nuorempia. En myöskään pitänyt siitä miten useampia hahmoja oli yhdistelty samaan ja tapahtumien aikajärjestystä tai sijaintia muutettu.

Jakob Öhrman Eccuna oli näyttelijöistä oikeastaan ainoa joka sopi siihen käsitykseen joka minulla oli hahmosta kirjan perusteella. Oskar Pöysti ei sopinut minusta ulkonäöltään Cediksi, mutta muuten teki hyvää työtä. Jessica Grabowski ei vaan miellyttänyt minua muuten, toki hän oli valoisa ja pirskahteleva, mutta en ole kovin hurmaantunut hänen ulkoisesta olemuksestaan. Andreas af Enejhelmin Allu jäi täysin sivurooliin tässä tv-versiossa. Ilmeisesti elokuvassa hahmo on merkittävämmässä osassa tai ainakin hänet on yhdessä Lucien kanssa nostettu elokuvan julisteen pääpariksi.

Näin lopuksi vielä pitää sanoa että olen varmaan vähän turhan kriittinen tämän filmatisoinnin suhteen. Kun näkee niin paljon ulkomaalaista (ts. brittiläistä, amerikkalaista) hyvin tehtyä epookkia niin on vaikea pitää mielessä, että Suomen budjeteilla on hankala pystyä samaan.

Linkit:1 kommentti:

  1. "Missä kuljimme kerran" on ihan sairaan mahtava!! Jessica Grabowski on ihan paras!!

    -Suti

    http://elamanitaivaanjamaanvalissa.blogspot.fi/

    VastaaPoista